CIRCULAIR BOUWPROCES

In een duurzame samenleving past geen lineaire economie meer, stelt de overheid, het eind van zijn houdbaarheidsdatum is bereikt. Willen wij de klimaat doelen halen dan is een circulair bouwproces belangrijk voor de bouwsector. Het gaat daarbij niet alleen om het CO2 neutraal bouwen maar ook om minimaliseren van de afvalstromen. De ambitie is om dit in 2050 te hebben gerealiseerd.

De gebouwde omgeving is voor bijna 40% verantwoordelijk voor het energieverbruik, maar de bouw is ook nog eens voor 40% verantwoordelijk voor het verbruik van de primaire grondstoffen in Nederland! De bouw heeft dus een wereld te winnen. In het besef van de luxe en het comfort van het heden is het tijd om onze verantwoordelijkheid te nemen. Onze generatie is niet de verspiller op jacht naar luxe maar als de innovator die op jacht is naar oplossingen.

De bouw- en infrasector staat voor een enorme transitie. Om klimaatverandering en verdere belasting van de aarde tegen te gaan, is een geheel andere manier van samenwerken noodzakelijk. Dit betekent dat we onze gebouwen en infrastructuur zo gaan ontwikkelen dat straks alle materialen en grondstoffen herbruikbaar zijn en we geen fossiele energiebronnen meer gebruiken. De nadruk ligt op het realiseren van hoogwaardig(er) hergebruik in alle deelmarkten van de bouw. De transitie richting een circulaire economie is een uitdaging, die grote kansen biedt voor nieuwe bedrijvigheid, nieuwe banen, innovatie en het exportpotentieel. Er is een vraag naar nieuwe technologieën en expertise, maar ook naar een sociaal en economisch systeem waarin op een nieuwe manier wordt samengewerkt. 

Technologische en sociale innovatie gaan hand in hand

Organisaties die veel doen op het gebied van technologische ontwikkeling scoren gemiddeld hoger op het gebied van sociale innovatie. Werknemers worden daar specifiek betrokken bij het nemen van initiatief en bij besluitvorming rond technologische ontwikkelingen. Belangrijk daar bij is het gezamenlijk optrekken van leidinggevende en uitvoerende medewerkers. Het is een enorme technische uitdaging die vele malen groter is dan de energietransitie, wat vooral een sociale uitdaging is. Een goede samenwerking en ondersteuning op dit gebied zorgt voor een optimale integratie van sociale innovatie. Sociale innovatie als geheel is een belangrijke voedingsbodem voor een succesvolle implementatie van nieuwe technieken en processen.

Met het integreren van deze elementen bereik je CO-CREATIE, CO-INTELIGENTIE en SAMENREDZAAMHEID

 

Het is belangrijk als leider deze principes te internaliseren om het voorbeeld in de organisatie te zijn en alle medewerker de verandering te laten ervaren om elkaar te inspireren.

 

NIEUWSGIERIG GEWORDEN?

Binnenkort start een Personal Excellence waarin u kennismaakt met dit “gereedschap” die al in u aanwezig is maar vraagt om bewustzijn bij de toepassing. bel 0653125122